2020. február 7., péntek

2019.09.14. -én könyvbemutató




MILYEN A SZERETET IGAZÁBÓL ?

A legújabb kicsike könyvem az igazi szeretet foglalja magába.
Két fajta szeretet tapasztaltam meg amit szeretnék bemutatni.
Gondolkodjunk el egy kicsit!
Számodra milyen is a szeret?
1 A képmutatási szeret
2 Isteni szeret az igaz szeretet
Az, vezet arra, hogy a szeretetről írjak és beszéljek, hogy megóvjalak Isten segítségével a csalódástól. és figyelmezést adjak, hogy vizsgáld meg magad! Hogy milyen szeretettel embertársad?

A Biblia három különböző szót használ a szeretet megjelölésére attól függően, hogy milyen természetű szeretetről beszél.
A szót nem mondom nehéz a kiejtése, de amit jelentenek elmondom.

agapé, ami a másik javát, végső soron üdvösségét szolgáló szeretetet jelöli;
a filia, amit leginkább baráti szeretetként lehetne fordítani;
Az erósz, ami a testiséget magában foglaló szeretetet jelenti.

Az egyes kifejezések értelmezésében most nem szeretnék elmélyedni, csak arra akartam rámutatni, hogy a szeretettel kapcsolatos bibliai igehelyek emlegetésekor először is nem árt megvizsgálnunk, milyen szeretetről van ott szó, illetve az adott helyen ki a szerető és ki a szeretett fél.
a Bibliában a szeretet mindig cselekvő. Nem pusztán érzelmi kérdés, hanem mindig tettek követik.
A könyvem ezt a szeretet mutatja be, ami az érzelmi és cselekvés között a különbség ebbe nem akarok belemélyedni.
Passzív A szentírás nem ismer passzív szeretetet. A valódi szeretet minden esetben aktív, olyannyira, hogy ha képes megmaradni passzív érzelemnek, akkor az valójában nem is szeretet. Sokáig így éltem, vagyis nem tudtam imádkozni azokért, akik üldöznek, bántanak szóval. Passzív más szóval egykedvű, vagyis negatív. Közvetlen tettek nélküli (személy, állapot), aki beletörődik az őt érő külső hatásokba. A szeretet nem ilyen, érzelmeken alapuló. A következő fejezetekben olvashatsz, arról, hogy szeret minket Isten, és nekünk, hogy kell szeretnünk egymást.

II. Lehet-e parancsolni a szeretetet, illetve lehet-e valódi egy parancsolt szeretet?

Most elkezdjük vizsgálni a Biblia szeretetfogalmát, vagyis azt, hogy Isten milyen szeretetet tanúsít irántunk, illetve milyen szeretet gyakorlását parancsolja nekünk. Gyakori kérdés ezzel kapcsolatban, hogy lehet-e a szeretetet egyáltalán parancsolni, illetve milyen szeretet az, amit parancsolni kell. Ez számunkra azért is fontos, mert a válasz nagyon jól kiemeli a Biblia szeretetfogalmának – bármelyik szeretetről is van szó, lásd előző rész – lényegét, ami a hétköznapi felfogáshoz képest jelentős többletet tartalmaz. Mi ez a többlet?

A választ Jézus szeretettel kapcsolatos törvényértelmezése adja meg:

Hallottátok, hogy megmondatott: szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak.” (Mt 5,43-45)

Az első, amit le kell szögeznünk, hogy a Bibliában parancsolt szeretet alapja nem érzelem.

Ez nem jelenti azt, hogy a bibliai szeretet semmibe venné az érzelmeket – nagyon is fontosnak tartja őket, lásd pl. Énekek Éneke, ha többet akarsz erről tudni olvas el otthon Ószövetségbe. Énekek Éneke csak 8 fejezetből áll nem hosszú.
A Bibliában szeretet minden esetben aktív, tettekben megnyilvánuló szeretetet takarnak, tehát ezen fogalmak szerint a szeretet cselekvő.
Az ellenség szeretetének lényege ezért nem az, hogy kínlódjunk ki magunkból ugyanolyan érzelmeket az ellenségeinkkel szemben, mint amit a barátainkkal vagy családunkkal szemben érzünk, hanem az, hogy a velük szembeni cselekedeteink ne legyenek ellenségesek.

Ha megnézzük az idézett igét, láthatjuk, hogy Jézus is ezt emeli ki Istennel kapcsolatban:
Felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak.”
Fontos megjegyeznünk, hogy mindez nem jelenti ellenség és barát minden szempontból egyként kezelését még Istennél sem, hiszen, ha így lenne, nem lenne értelme üdvösségről és kárhozatról beszélnünk. Isten nagyon jól tudja, kik az ellenségei, és kik a gyermekei

Bibliában. Az Apostolok cselekedeteiben olvassuk,14:19, hogy Pál min ment keresztül: néhányszor a zsidók az életére törtek, volt, hogy megkövezték, halálos fenyegetettségben élte élete utolsó szakaszát, de nem csak erről ír az Apostolok cselekedetei, hanem sok más eseményről is, ami nem kellemes.
Tudom sokan vannak, akik most azt kérdezik: Hogy mondhat mégis Pál ilyet, hogy „a szeretet soha el nem múlik” és „legnagyobb a szeretet”?
A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.” 1Kor.13:4 Egyetértünk Pállal? Számunkra is ezt jelenti a szeretet? Azt is tudom, hogy ez szépen hangzik. De hogyan lehet ezt valósággal megélni?
Van egy igevers a hegyi beszéd kezdetén: „Ti azért legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes." (Máté 5:48) Ezt így is mond hatjuk: Törekedjetek arra a szeretetre, amilyen tökéletes szeretettel Mennyei Atyátok szeret titeket.

Egy baritó igeverssel és egy imával befejezném a beszédemet.
János 13:34 (RÚF)
Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Vesek

Isten megparancsolta Et től szép a világ Jó az Úr!